Nærbilde av voksent skjeggkre.

Skjeggkre og feriereiser

Det er ikke uvanlig at man kan finne ulike skadedyr på forskjellige overnattingssteder, både i Norge og utenlands. Man kan redusere faren for at man skal få med disse hjem, både med tiltak mens man er på reise og når man kommer hjem.

Tiltak mens man er på reise

  • Oppbevar bagasjen opp fra gulvet og hold vesker og kofferter mest mulig lukket.
  • Gå igjennom bagasjen når du pakker for hjemreise.
  • Se innvendig i bagen/kofferten før du legger noe opp i den. Bruk gjerne hårtørkeren i kroker og kriker før pakking fordi skjeggkre tåler ikke en høy temperatur. Det dreier seg for eksempel om at noen få minutter ved en temperatur på c 50 °C er dødelig for dem.
  • Rist klær før de pakkes. Skjeggkre legger neppe egg i tekstiler fordi der finnes det ikke noen næring for nymfene, så hvis det er noen insekter der, dreier det seg om individer som har søkt tilflukt/skjulested der på dagtid.
  • Tøyet kan (hvis det ikke blir skrukkete) med fordel pakkes i plastposer som knyttes godt. Man finner jo lett en rull med billige søppelposer på en lokal matbutikk. Det gjør håndteringen enklere når man kommer hjem.

Hjemme

  • Åpne bagasjen på stuebordet eller gjerne ute på verandaen slik at du kan se over tingene som du tar ut.
  • Skittentøy kan med fordel legges direkte i vaskemaskinen og hvis man er så flink at tøyet allerede er sortert i forhold til farge/temperatur, trenger man ikke å åpne plastposen før det skal legges direkte i vaskemaskinen.
  • Det er ingen dokumentasjon av hvor godt en klesvask desinfiserer skjeggkre, men de dør ved en oppvarming over litt tid allerede ved noe over +40 °C i romluft. Fordi det ved vasking også er en kombinasjon av vann og såpe som senker overflatespenningen på vannet, vil de trolig både dø av temperaturen og drukne i løpet vaskingen. Selv ved vask på 30 °C har trolig en god effekt.
  • Tøy som ikke skal eller kan vaskes, kan gjerne legges i fryseren (hvis det er plass til det) over natta før det tas ut av plastposen. Har man tilgang til en badstue, kan oppbevaring over natta ved en temperatur ved ca. 50 °C også være veldig effektiv.
  • Kofferter, bager og slikt kan man trolig mest effektivt støvsuge eller bruke en hårtørker hjemme også. Har man veldig god plass i fryseren, kan man legge ned hele kofferten der.

Vi fraråder bruk av insektgift i bagasjen. Det kan bli problemer med både lukt, flekker og i noen tilfeller helsemessige reaksjoner.

Kontakt oss

Navn
E-post
Telefon

Gateadresse
Postnummer
Poststed
Din melding